Xite in de Telegraaf: ‘Internet neemt tv over’

Traditionele tv verliest terrein ten opzichte van het internet. Voor televisiemakers liggen daar nieuwe kansen, zo laten deze twee Nederlandse ondernemers zien.

door Rob Goossens

Derk Nijssen (1969) deed al langer zaken met televisiezenders toen hij in 2005 als leverancier van MTV werd uitgenodigd op de European Music Awards in Lissabon. „Ik realiseerde me daar: ze missen de boot op het internet, ik kan dit beter.”

Bij thuiskomst legde hij de basis voor muziekplatform XITE. Dat zette hij uiteindelijk op met ruggesteun van investeringsmaatschappij Henq. Inmiddels is het bedrijf actief in Nederland, Duitsland, België en Qatar, en komt een doorbraak in de Verenigde Staten dichtbij.

INTERNETTELEVISIE

Neal Petersen (1984) legde een andere weg af. Op een haar na was hij profvoetballer, maar het werd een carrière in de media. Al op zijn 28e was hij programmadirecteur bij Infostrada Sports, de producent van onder meer het toenmalige RTL-programma Voetbal International.

Voor veel mensen zou zo’n positie een droom zijn, maar Petersen vond hem te benauwend. Hij begon voor zichzelf. Niet veel later richtte hij met Joris Boerhof, oud-COO van Infostrada Sports, mediabedrijf Yiro op om internettelevisie te gaan maken. „Ik heb in de Verenigde Staten gestudeerd en zag daar de laatste jaren geweldige sportprogramma’s op internet ontstaan. Dat wilden wij ook in Nederland doen.”

ROL VAN GELD

Het grootste verschil met traditionele producenten is volgens Petersen de rol van geld. „Wij zijn meteen een programma gaan maken. We geloven erin dat wanneer een programma inhoudelijk goed is, er vanzelf financiering voor komt. Anderen maken pas een programma als ze financiering hebben.”

Tijdens het Europees Kampioenschap voetbal maakte hij de dagelijkse show EK Daily. Met dank aan prominente gasten („Iedereen uit de voetbalwereld, zowel spelers als journalisten, wil bij ons komen”) bereikte het programma meer dan 500.000 kijkers. „En dat terwijl mensen dachten dat het EK in Nederland niet zou leven omdat we zelf niet meededen.”

FC AFKICKEN

Na het succes van EK Daily staan bedrijven nu in de rij om te adverteren in FC Afkicken. Petersen investeert echter nog volop in zijn bedrijf, Nijssen maakt met XITE al een paar jaar winst. „Muziekvideo’s zijn goed voor 40% van alle views op YouTube. Op tv is dat maar 2%. Het is dus niet moeilijk om telecombedrijven te laten zien dat ze meer muziek moeten aanbieden.”

Nijssen maakt nu nog een tv-zender, maar dat is volgens hem een achterhaald model. „We gaan bij een paar telecomaanbieders onze app op de plaats van een tv-zender zetten. Vroeger had de kijker bij een slecht nummer pech, nu kan hij meteen naar het volgende nummer zappen.”

PERSOONLIJKER

Daarmee biedt XITE een toekomst voor lineaire televisie, het concept dat de kijker kan blijven zitten als een programma is afgelopen. Door het internet worden steeds meer programma’s los gekeken, maar die twee methodes bijten elkaar niet. Nijssen: „Lineaire televisie is niet dood, die moet alleen persoonlijker worden.

Het technologieplatform van XITE blijkt echter steeds meer deuren te openen. „Als telecombedrijven zien wat wij met onze app doen, zie je dat ze denken: ‘Oh ja, natúúrlijk.’ Inmiddels vragen ze ons om ook met andere stations te praten, zodat die hetzelfde gaan doen.”

TECHNOLOGIE

XITE staat tussen de tv-zenders, maar draait op geavanceerde technologie. Ziet Nijssen het als een televisie- of een internetbedrijf? „Ach… Mensen kijken Netflix op hun tv en Uitzending Gemist op hun computer. Internet en tv zijn niet meer los te zien.”

In de Verenigde Staten doorbreken is nog wel een flinke klus, vertelt Nijssen. „Een concurrent als Viacom komt aanzetten met misschien wel tien zenders, waaronder MTV. Dan horen wij: sorry, we hebben al een muziekzender. Dan moeten wij ze ervan overtuigen dat een extra muziekzender wél een goed idee is.”